arrow_drop_up arrow_drop_down
Wees slim en beweeg
17 juni 2020 

Wees slim en beweeg

Bewegen heeft een heleboel voordelen, behalve dat het gewoon leuk is!
Er zijn heel veel onderzoeken naar gedaan en steeds weer blijkt dat bewegen veel beter voor je is dan al gedacht werd.

De 5 belangrijkste voordelen van bewegen:

1. Het maakt je fysiek sterker

Bewegen is goed voor je spieren en bloedsomloop. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten en hart in goede conditie blijven. Dat je spieren en botten krachtiger en sterker worden. Door regelmatig te bewegen word je fitter en krijg je meer energie.

2. Bewegen maakt je mentaal sterker

Je daagt jezelf uit, je ontdekt dat je dingen kunt die je niet verwacht had. Dat geeft je kracht en zelfvertrouwen.
Als je beweegt maak je je hoofd leeg en bekijk je een probleem of situatie letterlijk vanuit een andere hoek. Plotseling vind je  oplossingen waar je al lang naar zocht. Opeens merk je dat je een nieuw idee hebt, dat geeft energie!

En bewegen is belangrijk voor je geest. Je maakt endorfine, serotonine en dopamine aan. Neurotransmitters die bewezen werken tegen angst en depressie. Zo maak je een buffer aan tegen stress en depressies, en het geeft je energie waardoor je minder moe bent. Als je niet goed slaapt maak jezelf dan moe door meer te bewegen.

3. Er komt meer zuurstof in je bloed waardoor je je beter voelt

Wist je dat zuurstof een hele belangrijke energieleverancier is? Als je beweegt krijg je zonder dat je het merkt bakken zuurstof binnen. Via je longen komt die verse zuurstof in je bloed terecht, en daar worden je cellen heel blij van.

4. Bewegen helpt (dure) welvaartsziekten te voorkomen

Het verlaagt de bloeddruk (dit weet ik uit ervaring), het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, verbetert je spijsvertering en stofwisseling waardoor je beter op gewicht blijft en overgewicht afneemt (weet ik ook uit ervaring), verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed, en verlaagt de kans op diabetes type 2. De laatste maanden is gebleken dat je zelfs minder risico hebt op corona als je meer beweegt en gezonder leeft. Vooral duursporten (wandelen, joggen, lopen, fietsen en zwemmen) zijn heel goed voor je.

5. Het kost weinig tijd

In Nederland kennen we de beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen , de Gezondheidsraad geeft daarin advies over beweging voor kinderen en volwassenen: 

Dit zijn de beweegrichtlijnen voor volwassenen: 

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

15o minuten in de week, liefst verspreid over meer dagen

Als je iedere dag zo’n 25 minuten beweegt ben je dus al goed bezig. Het gaat erom dat je een iets hogere hartslag krijgt en iets sneller gaat ademhalen. .

Die 150 minuten is wel minimaal, dat wil zeggen, zo roest je net niet vast! Als je nu echt minder dan die 150 minuten beweegt onthoud dan dat alle kleine beetjes helpen:

  • Neem de trap.
  • Laat de auto staan en pak de fiets.
  • Doe lopend of fietsend boodschappen.
  • Maak een wandeling tijdens je lunchpauze.
  • Stap een halte eerder uit de bus en loop 10 minuten.

En als je meer kunt en wilt: versterk je spieren en botten.

Spieren versterken

Regelmatig sporten en bewegen helpt om soepele en sterke spieren te krijgen en te houden. Goed voor je lenigheid, spierkracht en balans.
Dit is belangrijk om -bij ouder worden- bijvoorbeeld vallen te voorkomen. Nú beginnen voorkomt later problemen!

Spierversterkende activiteiten zijn alles wat je doet om je kracht en conditie te verbeteren en je spieren sterker te maken. Je kunt specifieke krachtoefeningen doen, maar ook veel sporten waarbij je moet rennen en springen, versterken de spieren.

Versterk je botten

Als je regelmatig je botten belast, houd je deze langer sterk. Ongeveer rond je dertigste levensjaar is de dichtheid van de botten het grootst. Na je 45e wordt er meer bot afgebroken dan aangemaakt. Zowel bij de opbouw van je botmassa als het behoud, is beweging belangrijk. Regelmatig botversterkende activiteiten doen kan het proces van botafbraak zelfs afremmen.

Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij je het lichaam met je eigen gewicht belast, zoals trampoline- en touwtjespringen. Als je al redelijk getraind bent zijn intensieve sporten waarbij je veel rent en springt (zoals bijvoorbeeld hardlopen, aerobics of volleybal) het best voor het verstevigen van je botten. Maar voor ongetrainde mensen of mensen die al last hebben van hun botten is dit niet geschikt. Die kunnen beter activiteiten kiezen, waarbij zij hun eigen gewicht dragen, bijvoorbeeld wandelen, traplopen of tai chi.

Bron: Kenniscentrum Sport.

Kom dus in beweging! Super belangrijk. 

Wist je dat ik iedere maand een online challenge organiseer waar je fit van wordt?

Iedere maand 5 trainingen per week, en iedere dag een leefstijl-tip. Zo werk je praktisch aan een gezondere leefstijl en krijg je vanzelf meer energie.

Meer weten?  Kijk hier verder.

 

 

Over de schrijver
Ik ben Anja Lefeber, eigenaar van Energieke Leefstijl. Ik vind het leuk om praktische en leuke dingen te bedenken, die ook nog goed voor je gezondheid zijn.
Reactie plaatsen